Αφιέρωμα της Φίνος Φιλμ στη Σπεράντζα

Η Φίνος Φιλμ τιμά την Σπεράντζα

Νίκος Σταυρίδης Σπεράντζα Βρανά
Σπεράντζα Βρανά
Νίκος Σταυρίδης - Σπεράντζα Βρανά - ταινία "Έλα στο θείο"
Σπεράντζα Βρανά ταινία "Ξεριζωμένη Γενιά"

Finos film honors Sperantza

6 Φεβρουαρίου, Tα γενέθλια της "μαγκιόρας" του Ελληνικού σινεμά τιμά η Φίνος Φιλμ με βίντεο αφιέρωμα

H Ελπίδας Χωματιανού ή όπως έγινε γνωστή στο κοινό Σπεράντζας Βρανά γεννήθηκε στο Μεσολόγγι στις 6 Φεβρουαρίου του 1928 και η Φίνος Φιλμς τιμά την ημέρα αυτή ανεβάζοντας στα social media βίντεο με τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές στην καριέρα της.

"Αισθάνομαι ότι έχω ζήσει τρεις ζωές. Η πρώτη ήταν ώσπου ορφάνεψα – νωρίς νωρίς. Η δεύτερη στο θέατρο. Η τρίτη είναι η ζωή μετά το θέατρο, οπότε πλέον αφοσιώθηκα στη συγγραφή και ανακάλυψα μια πραγματικότητα που μέχρι τότε αγνοούσα."

Σπεράντζα Βρανά - Αφιέρωμα

Είχε την αυτοπεποίθηση ότι μόνη της θα καταφέρει τα πάντα. Με άπλετο μπρίο, νάζι και τσαχπινιά κατέκτησε από την πρώτη της κιόλας εμφάνιση στο θέατρο τους πάντες και μετατράπηκε αβίαστα στον επιθεωρησιακό τύπο της «σέξι μαγκιόρας».

Ξετύλιξε το ταλέντο της και στον κινηματογράφο, με πρώτη της εμφάνιση στην ταινία της Φίνος Φιλμ «Έλα στο Θείο» (1950) πλάι στους Νίκο Σταυρίδη, Μίμη Φωτόπουλο, Σμαρούλα Γιούλη, ενώ αξέχαστη έχει μείνει η σκηνή που τραγουδάει και χορεύει το «Μάμπο το Μπραζιλιέρο» στην ταινία «Η Ωραία των Αθηνών».

Αυτή ήταν η Σπεράντζα Βρανά που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1928 στο Μεσολόγγι ως Ελπίδα Χωματιανού. Ένα κορίτσι που με θράσος και τσαγανό μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες και έγινε "η Σπεράντζα της καρδιάς μας", γράφει η Φίνος Φιλμς στην λεζάντα του βίντεο.

Βιογραφικά στοιχεία

—από την Ιστοσελίδα για Σπεράντζα Βρανά (γ. Μεσολόγγι 1928 θ. Αθήνα 2009) της Φίνος Φιλμ

Η πρώτη της επαφή με τον κινηματογράφο έγινε με την κωμωδία της Φίνος Φιλμ «Έλα στο θείο» το 1950, δίπλα στον Νίκο Σταυρίδη. Στη συνέχεια, συμμετείχε σε περίπου 30 ταινίες, με αξιοσημείωτη την εμφάνισή της στην ταινία «Η Ωραία των Αθηνών» (1954), όπου τραγούδησε και χόρεψε με μπρίο, θηλυκότητα και ταμπεραμέντο, το θρυλικό τραγούδι «Αυτό το Μάμπο το Μπραζιλιέρο». Κλασική επίσης έχει μείνει και η ερμηνεία της στην ταινία το «Ο Σκληρός Άντρας» (1961). Τελευταία της εμφάνιση στον κινηματογράφο ήταν το 1999, στην κωμωδία των Ρέππα – Παπαθανασίου, «Safe Sex».

Με τον τραγουδιστή Παύλο Πατάκα ήταν ζευγάρι Οι δύο τους παντρεύτηκαν, έζησαν μια γεμάτη ζωή, με πολύ έρωτα και έμειναν μαζί μέχρι να τους χωρίσει ο θάνατος το 2008, όταν πέθανε ο αγαπημένος της μετά από μια εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς. Αυτό όμως που την συντάραξε πραγματικά, ήταν ο χαμός του αγαπημένου της συζύγου το 2008, γεγονός που δεν άντεξε και έτσι στις 29 Σεπτεμβρίου του 2009, άφησε την τελευταία της πνοή από ανακοπή καρδιάς.

Ηθοποιός, Τραγουδίστρια αλλά και Συγγραφεύς

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, αποκάλυψε το συγγραφικό της ταλέντο, κάνοντας αίσθηση, γιατί ήταν ντόμπρα, χωρίς σεμνοτυφίες και υποκριτικό ύφος. 

  • Ξεκίνησε με την αυτοβιογραφία της, με το βιβλίο «Τολμώ» (1981), με λόγο απλό, αληθινό και χειμαρρώδη. Ακολούθησαν και άλλα βιβλία:
  • «Τα Μπουλούκια, το Θέατρο και Εγώ» (1982)
  • «Τίμιο Μπορντέλο» (1983), 
  • «Επιθεώρηση Καψούρα μου» (1985), 
  • «Πώς Πάχυνα Κάνοντας Δίαιτα» (1996)
  • «Ποιος θα μου Πει την Αλήθεια» (1997)
  • «Απορίες» (1999)
  • «Ο Οργασμός του Μπράβο» (2001),
  • «Η Γοητεία της Πόρνης» (2003)
  • «Τρούμπα» (2003)
  • «Πιπεράτα Αυθεντικά» (2005)
  • «’Ελα Καλέ Τώρα» (2005)
  • «Ο Επιβήτορας» (2007)

1950 Σεπόλια, Έλα στο θείο

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μια δεύτερη Κάλλας

Οι ιδιοτροπίες του Λάμπρου

Το τσιφτετέλι της Σπεράντζας