Η ωραία των Αθηνών

Υπόθεση Ετεροπροσωπείας

Βασίλης Αυλωνίτης, Γκέλυ Μαυροπούλου - Η Ωραία των Αθηνών

Τίτλος: Η Ωραία των Αθηνών Belle d' Athènes
Σκηνοθεσία: Νίκος Τσιφόρος
Σενάριο: Νίκος Τσιφόρος
Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Αυλωνίτης, Γεωργία Βασιλειάδου, Μϊμης Φωτόπουλος, Νίκος Σταυρίδης, Γκέλυ Μαυροπούλου
Παραγωγή: Φίνος Φιλμς
Έτος: 1954
Είδος: Κωμωδία - Σάτιρα
Διάρκεια: 81΄
Φωτογραφία: Αριστείδης Καρύδης-Φουκς
Μοντάζ: Ντίνος Κατσουρίδης
Μουσική: Γιώργος Μουζάκης
Τραγούδι: Σπεράντζα Βρανά, Τρίο Κιτάρα
Στίχοι τραγουδιών: Κώστας Πρετεντέρης, Γιώργος Οικονομίδης (Αυτό το μάμπο), Χρήστος Γιαννακόπουλος (Η Βαλίτσα)
Αξιολόγηση: 💛💛💛

Μίμης Φωτόπουλος Γεωργία Βασιλειάδου

Υπόθεση: Μεγάλα νέα περιμένουν τον πρόεδρο του συλλόγου "Πνεύμα και Ηθική" Ζάχο Μαρκά: ο άρτι αποβιώσας θείος του του αφήνει την αξιοσέβαστη περιουσία του αρκεί να παντρευτεί την κάποιας ηλικίας δεσποινίδα Αριστέα - γυναίκα που στάθηκε δίπλα του ως την τελευταία του πνοή. Κάτι που μοιάζει όχι και τόσο δύσκολο για να γίνει κύριος αυτής της περιουσίας - μόνο που η επίδοξη νύφη δεν είναι μια "κλασσική ομορφιά" αλλά όπως η ίδια λέει, "ένα ακατέργαστο σουλούπι"...

Μόνη λύση μοιάζει να βρίσκεται στους νοικάρηδες του - το Νότη (Μίμης Φωτόπουλος) και τον Κοσμά (Νίκος Σταυρίδης): κάποιος απ' τους δύο να πάρει τη θέση του! Ποιος όμως θα το κάνει και τη στιγμή μάλιστα, που ο έρωτας έχει ήδη εμφανισθεί και για τους δύο; Έτσι στήνουν παγίδα στον Ζάχο Μαρκά ο οποίος αναγκάζεται τελικά να παντρευτεί τη "δεσποινίδα" για να μην εκτεθεί στα αυστηρά μέλη του σωματείου του.

Ενα "αχτυπητο διδυμο" Νικος Σταυριδης, Μιμης Φωτοπουλος (Πολλα Λεσ...) Συντονιστης Βασιλης Αυλωνιτης

Αυλωνίτης, Φωτόπουλος, Σταυρίδης Η ωραία των Αθηνών

🔏 Ακόμη μια "ιντριγκαδόρικη" υπόθεση στη πένα του συγγραφέα των "Παιδιών της Πιάτσας" Νίκου Τσιφόρου, μπορεί να έχει απρόβλεπτες και κωμικές εξελίξεις. Μια υπόθεση "Ετεροπροσωπείας" μπορεί να βγάλει τη λύση για την κληρονομιά που με τέτοιο όρο κληροδότησε ο θείος: στο μυαλό του δαιμόνιου Ζάχου Μαρκά το σχέδιο αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά.

Κληρονομιά, θείος με λεφτά, νύφη με το ζόρι, φτερωτός θεός συμπλέκονται στην πένα του συγγραφέα σεναριογράφου Τσιφόρου αναδεικνύοντας το πλούσιο και πηγαίο ταλέντο των πρωταγωνιστών αυτής της κωμωδίας με επικεφαλής τον Βασίλη Αυλωνίτη ως Ζάχο Μαρκά.

Σπεράντζα Βρανά - Η Ωραία των Αθηνών, 1954

Βραδιά Πρώτων Καλλιστείων, Αθήνα
🎥 Στην ταινία παρουσιάζεται ένα από τα πιο επιτυχημένα τραγούδια που πέρασαν, το "Μάμπο Μπραζιλέρο". Ο ρυθμός ήταν μάμπο, ιδιαίτερα γοητευτικός. Το τραγούδησε πρώτη η Σπεράντζα Βρανά στο ρόλο της Κλάρας στην ταινία με ύφος τσαχπίνικο και μπριόζο. Με πρωταγωνιστές τους αείμνηστους Γεωργία Βασιλειάδου, Βασίλη Αυλωνίτη σε πλάνα από τη βραδιά με τα πρώτα καλλιστεία (1954) που έγιναν στην Αθήνα.

Η ωραία των Αθηνών 1954
ΜΑΜΠΟ ΜΠΡΑΖΙΛΕΡΟ
Να `ρθεις αυτή την όμορφη βραδιά και σαν δυο ξένοιαστα παιδιά να φύγουμε γι’ αλλού.

Να `ρθεις και με πιλότο την καρδιά να βρούμε μια άγνωστη αμμουδιά κάποιου χρυσού γιαλού.

Θα γίνω βραζιλιάνα με το σομπρέρος μου θα `σαι ο καμπαλέρος μου κι όταν αρχίσει ο έρως μου για σένα, θ’ αρχίσουν οι μαράκες ρυθμό να δίνουνε, τ’ άστρα θα τρεμοσβήνουνε κι όλα χορός να γίνουνε θα λες.

Αυτό το μάμπο το μπραζιλέιρο μου δίνει κέφι, μου δίνει στιλ και βραζιλιάνο με κάνει βέρο αυτό το μάμπο απ’ τη Μπραζίλ.

Να `ρθεις...

Καλοντυμένοι κύριοι με άσπρα σακάκια και παπιγιόν, κυρίες με έξωμα φουστάνια, μαργαριταρένια κολιέ και βραχιόλια σηκώνονταν με ενθουσιασμό στην πίστα που γέμιζε εν ριπή οφθαλμού. Η ορχήστρα με τα κρουστά και τα πνευστά ξεσήκωνε τα πλήθη - ένα κέφι απερίγραπτο: "αυτό το μάμπο το μπραζιλέρο μου δίνει κέφι, μου δίνει στιλ και Βραζιλιάνος θα γίνω βέρος απ' τη Μπραζίλ" και κάτω στα τραπέζια κάποιοι απ' όσους είχαν απομείνει να κάθονται, σηκώνονταν και κατευθύνονταν κι αυτοί προς την πίστα:

"Αυτό το μάμπο σου δίνει στιλ!" Μια Αθήνα μιας άλλης εποχής: άλλοι προσπαθούσαν να κλείσουν τις πληγές του εμφυλίου, άλλοι μόλις είχαν ανοίξει τα φτερά τους και πέταγαν ψηλά.

💃 Λεπτομέρειες: Η ταινία "Η Ωραία Των Αθηνών" προβλήθηκε στις αίθουσες Αθηνών - Πειραιώς - προαστίων το 1954 και έκοψε 80.420 εισιτήρια. Στην ταινία τραγουδούν το Τρίο Κιτάρα επίσης συμμετέχει ο Γιώργος Μουζάκης με την ορχήστρα του. Εκείνη τη σεζόν, 1953 - 1954, ο Φίνος είχε γνωρίσει μια μεγάλη εισπρακτική αποτυχία με τη φιλόδοξη και προσεγμένη παραγωγή "Οι Ουρανοί Είναι Δικοί Μας".

Στα μέσα, λοιπόν, της σεζόν εκλήθη άρον άρον ο Νίκος Τσιφόρος και με καστ προερχόμενο κυρίως από την επιθεώρηση εκείνης της εποχής - εκτός της Γκέλυς Μαυροπούλου, που με αυτή την ταινία έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο σινεμά, ήταν η κόρη της Μαρίκας Κρεβατά και του Άγγελου Μαυρόπουλου - γύρισε αυτή την ταινία που πήρε τον τίτλο της "Η Ωραία Των Αθηνών", ως σατιρικό σχόλιο για τα καλλιστεία που είχαν διοργανωθεί εκείνη τη χρονιά για πρώτη φορά, από τον πολύ ισχυρό δημοσιογράφο της εποχής Αχιλλέα Μαμάκη.

Η ωραια των Αθηνων Βασιλειαδου, Αυλωνιτης "Τους Μουρλανες!"

Η Ωραία των Αθηνών - Γεωργία Βασιλειάδου, Βασίλης Αυλωνίτης

Επίσης μ' αυτή την ταινία ξεκίνησε την καριέρα της η Γεωργία Βασιλειάδου για να γίνει μία από τους τέσσερις πιο αγαπητούς ηθοποιούς στο ελληνικό κοινό ως το τέλος της 10ετίας του '50 - Μίμης Φωτόπουλος, Σμαρούλα Γιούλη, Αλέκος Αλεξανδράκης, Γεωργία Βασιλειάδου.

Η ωραία των Αθηνών (1954) on IMDb

💃 Στην ταινία εμφανίζεται ο Γιώργος Μουζάκης, ήδη από τότε μουσικός βασιλιάς της επιθεώρησης με την ορχήστρα του. Είναι ένα ντοκουμέντο αυτό και μάλιστα ένα από τα νεαρά παιδιά της ορχήστρας είναι ο Γιώργος Κατσαρός. Η Σπεράντζα Βρανά τραγουδάει "Αυτό Το Μάμπο Το Μπραζιλέιρο" και την "Βαλίτσα", τραγούδια που μετά ηχογραφήθηκαν και έγιναν μεγάλες επιτυχίες από την Μάγια Μελάγια (μετέπειτα σύζυγος Γιώργου Μουζάκη). Ο Βασίλης Αυλωνίτης λέει στην ταινία αυτό που έλεγε και στο θέατρο, στα νούμερα του στις επιθεωρήσεις, "Βρε που πάμε, βρε που πάμε..."

Video Gallery Σπεραντζα Βρανα - Η ωραια των Αθηνων - Σκηνοθεσια Νικοσ Τσιφοροσ

Σπεράντζα Βρανά, Τρίο Κιτάρα - Αυτό το Μάμπο 1954

Η ωραία των Αθηνών - Η Βαλίτσα Σπεράντζα Βρανά, Τρίο Κιτάρα 1954

💟 Στοιχεία δημοσίευσης: youtube.com, finosfilm.com, imdb.com
💁 Σχετικά: Σπεράντζα Βρανά (1928 - 2009) Βιβλία: "Η ζωή μου με τα μπουλούκια", "Τολμώ"

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μια δεύτερη Κάλλας

Οι ιδιοτροπίες του Λάμπρου

Το τσιφτετέλι της Σπεράντζας