Ξεριζωμένη γενιά

Ξεριζωμένη γενιά

Νίκος Ξανθόπουλος - Ξεριζωμένη γενιά
Νίκος Ξανθόπουλος - Λαυρέντης Διανέλος

Uprooted generation

Στοιχεία Ταινίας

Uprooted Family (1967) on IMDb
  • Τίτλος: Ξεριζωμένη Γενιά
  • Σκηνοθεσία: Απόστολος Τεγόπουλος
  • Σενάριο: Μιχάλης Γρηγορίου
  • Κινηματογράφηση: Δημήτρης Καράμπελας 
  • Βοηθός Σκηνοθέτη: Νίκος Παναγιωτόπουλος
  • Πρωταγωνιστούν: Νίκος Ξανθόπουλος, Μάνος Κατράκης, Άντζελα Ζήλια, Γιώτα Σοϊμοίρη, Παντελής Ζερβός, Λαυρέντης Διανέλος
    • Ελένη Ζαφειρίου, Ανέστης Βλάχος, Περικλής Χριστοφορίδης, Σπεράντζα Βρανά, Βασίλης Καιλας, Γιώργος Βελέντζας, Μαρία Φωκά
  • Είδος: Δράμα, Μουσικό
  • Μουσιή: Απόστολος & Λούλα Καλδάρα στίχοι ορισμένων τραγουδιών Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου
  • Έτος: 1967
  • Διάρκεια:170΄
  • Παραγωγή: Κλακ φιλμς
  • Αξιολόγηση: 💚💚

Υπόθεση

Ξεριζωμένη Γενιά - 1967
Ο ρόλος που καθιέρωσε το Νίκο Ξανθόπουλο ως "παιδί του λαού"
Νίκος Ξανθόπουλος '68

Ο μικρός Βασιλάκης (Καρατζόγλου), φεύγει από το σπίτι του στην Κομοτηνή όπου η οικογένεια του είχαν καταφύγει ως πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, διότι τον κακομεταχειρίζονταν ο θείος του όπως και την αδελφή του. Στην Αθήνα όπου καταφεύγει περιπλανιέται άστεγος και πεινασμένος όταν γνωρίζεται με τον μπουζουκοπαίχτη Μάνθο που τον παίρνει κοντά του στο φτωχικό του σπίτι. Εκεί γνωρίζεται με τον επίσης μουσικό του μπουζουκιού που τον συστήνει στον Μπάμπη - μαγαζάτορα του κέντρου που δουλεύει και που τον προσλαμβάνει ως μουσικό τραγουδιστή. Στην ταβέρνα γνωρίζεται με την Αννούλα που πουλάει λουλούδια και ένα αίσθημα δημιουργείται μεταξύ τους που όμως χαλάει διότι ο Βασίλης υποψιάζεται πως είναι η χαμένη του αδελφή και έτσι δεν προχωράει στη σχέση αυτή. Όμως όταν ανακαλύψει την πραγματική του αδελφή Μαρία, βρει και την επίσης χαμένη μητέρα του Φανή, σε μια περιοδεία του στην Καβάλα - όταν θα έχει αποκτήσει φήμη με τα τραγούδια του, θα ενωθούν με την Άννα - που στο μεταξύ τον είχε αφήσει απογοητευμένη από την άρνηση του, και θα ενωθούν σε μια οικογένεια μαζί με τον συνάδελφο του γκαρσόν στην ταβέρνα, που ήδη είχε συνδεθεί με την Μαρία παρά το ότι του είχε εξομολογηθεί πως δούλευε στις Σέρρες σε ένα κακόφημο σπίτι τον καιρό που τη βρήκε ο αδελφός της. Στο τέλος θα ζήσουν όλοι καλά έχοντας πάρει και την ευχή του Μάνθου πριν πεθάνει. Τώρα η ζωή τους έχοντας αφήσει πίσω τη φτώχεια, δεν είναι πια λύπη, αλλά ομόνοια και ευτυχία.

Κριτική

All world's goods - "Uprooted Generation" Music Apostolos Kaldaras


"Τα καλά όλου του κόσμου" - Νίκος Ξανθόπουλος με Λαυρέντη Διανέλο, Στίχοι Ουρανία Λιανδράκη 1968 - Χορεύουν Σπεράντζα Βρανά, Περικλής Χριστοφορίδης

Μια ταινία με καλούς ηθοποιούς διανθισμένη με τις επιτυχίες της μεταπολεμικής εποχής με θέμα τον πόνο των ανθρώπων της προσφυγιάς από τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922 αλλά και τον πόλεμο και τη Γερμανική Κατοχή. Η τελευταία θίγεται λίγο, η Καταστροφή κάπως περισσότερο - αυτό που πετυχαίνεται στην ιδιαίτερα μακρού μήκους ταινία, είναι η φτώχεια, η κακομεταχείρηση των παιδιών σε μια φτωχική οικογένεια από τον μέθυσο συγγενή, ο έρωτας που πάντα κερδίζει, η επιτυχία που κτυπά απρόσμενα στην πόρτα. Τελικά η ζωή στη ταινία, προκύπτει πικρή και βασανισμένη μεν, αλλά η διέξοδος βρίσκεται με την πάροδο του χρόνου που γιατρεύει από τα δεινά.

Ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα πλάνα είναι από επίκαιρα της εποχής π.χ. η Απελευθέρωση της Αθήνας, καθώς και από τις αναφερόμενες επαρχιακές πόλεις Καβάλα, Σέρρες, Δράμα, Κομοτηνή και Θεσσαλονίκη (ο Λευκός Πύργος - μαυρισμένος, πριν την αναστήλωση του).

Λεπτομέρειες

👉 Ακολούθησε το 1968, πάλι συναφής με το θέμα ταινία, με τον Νίκο Ξανθόπουλο "Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου" Στη ταινία "Ξεριζωμένη Γενιά" (1967) χορεύει η Σπεράντζα Βρανά πάλι τσιφτετέλι ως Μπέλα, γυναίκα του πλούσιου θαμώνα της ταβέρνας, σε απόσταση 12 ετών από το Τσιφτετέλι στο "Γλέντι, Λεφτά κι Αγάπη" (1955)!


Ξεριζωμένη Γενιά σκην. Απόστολος Τεγόπουλος 1967

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μια δεύτερη Κάλλας

Οι ιδιοτροπίες του Λάμπρου

Το τσιφτετέλι της Σπεράντζας