Σμύρνη αγαπημένη

Σμύρνη πολυαγαπημένη

Smyrna Les Quais - Σμύρνη ΠροκυμαίαΠρόσφυγες στο Θησείο

Smyrna my Beloved

"Άφησα ατελείωτο το ύφασμα για τις πιτζάμες που έραβα στη ραπτομηχανή, αποχαιρέτησα τις κοτούλες μου, πήρα την εικόνα της Αγίας Βαρβάρας, το κλειδί; τι να το κάνω το κλειδί σκέφτηκα και πήραμε το δρόμο του φευγιού..."
Σμύρνη - Συλλήψεις Ελλήνων από Νεότουρκους (1919)Σμύρνη Αγαπημένη

Μετά τη θεατρική παραγωγή "Σμύρνη Πολυαγαπημένη" το εγχείρημα για τη μεταφορά στον κινηματογράφο λόγω της επιτυχίας της παράστασης ήταν δύσκολο μεν αλλά τελικά επετεύχθη. Οι ίδιοι συντελεστές ακολούθησαν στα πλατό των γυρισμάτων με την όλη εποπτεία από την εμπνεύστρια της ιστορίας και της θεατρικής της πραγματοποίησης, Μιμής Ντενίση.

1922 Η Σμύρνη μάνα καίγεται


Η Σμύρνη Καίγεται

Στοιχεία ταινίας: Σμύρνη πολυαγαπημένη

🖼 Greece's
Location Movies
"Σμύρνη μου αγαπημένη"
ν. 45

Η ταινία περιγράφει την καταστροφή της Σμύρνης κατά την τελική έκβαση του Ελληνο-Τουρκικού πολέμου, το 1922. Η καταστροφή αυτής της όμορφης πόλης - λιμάνι, στα Τουρκικά παράλια του Αιγαίου με εξέχον αν όχι αποκλειστικό χαρακτηριστικό τους Έλληνες της Σμύρνης, επέφερε μια μνημειώδη προσφυγική κρίση.

Όλες οι λεπτομέρειες των γεγονότων της εποχής που οδήγησαν σ' αυτή την καταστροφή περνούν μέσα από τα μάτια και τις εμπειρίες της αριστοκρατικής οικογένειας Μπαλτατζή, που ζούσε στην έπαυλη της σ' αυτή την ονομαστή πόλη του Ελληνισμού. Οι μνήμες τους πολλές... και αφορούν τις Ελληνικές και Αρμενικές εθνότητες.

Κανένα έργο, κανένα γραπτό κείμενο, δεν θα μπορέσει ποτέ να αποδώσει τα όσα υπέστησαν πάρα πολλοί εκδιωχθέντες - τη φρίκη και τις αγριότητες των Τούρκων... —Από αφήγηση πρόσφυγα

Smyrna my beloved

Smyrna (2021) on IMDb
  • Τίτλος: Σμύρνη μου αγαπημένη
  • Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης
  • Συγγραφείς: Μιμή Ντενίση, Martin Sherman
  • Κινηματογράφηση: Σίμος Σερκετζής
  • Είδος: Δράμα, πόλεμος
  • Διάρκεια: 121΄
  • Έτος: 2021
  • Μουσική: Andreas
  • Γλώσσες: Ελληνική, Τουρκική, Αρχαία Ελληνική, Αγγλική, Γαλλική
  • Τόποι γυρισμάτων: Λέσβος
  • Τιμητικές διακρίσεις: Σαν Φραντζίσκο Ελληνικό Φεστιβάλ βραβείο κοινού αφήγημα: Διονύσης Σαμιώτης HFAA 2022 (Hellinic Film Academy Awards) Σίμος Σερκετζής (φωτογραφία), Φωτεινή Δήμου (κοστούμια), Γρηγόρης Καραντινάκης (σκηνοθεσία), Γ. Βογιατζής, Τ. Κουλίεβα (υποστηρικτικοί ρόλοι)
  • Αξιολόγηση: 💚💚💚

Μια ωραία θεατρική παράσταση που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο. Το σενάριο είναι της Μιμής Ντενίση όμοιο με της παράστασης, η σκηνοθεσία του Γρηγόρη Καραντινάκη. Μια μεγάλη παραγωγή που έκανε την εμφάνιση της στις αίθουσες των ΗΠΑ με μεγάλη επιτυχία - κατά το 2022, σε σύνολο 700 προβολών. Επίσης θα προβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 11 Ιανουαρίου 2023.
Εταιρεία παραγωγής και διανομής επίσης, είναι η Fanthom Events.


Smyrna 2021

Smyrna my Beloved 2021

Related: (1) [Cosmopolitan Smyrna] (2) [Η Μάστιγα της Ασίας] 🕌

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μια δεύτερη Κάλλας

Οι ιδιοτροπίες του Λάμπρου

Το τσιφτετέλι της Σπεράντζας