2 ντοκιμαντέρ για τον Σεφέρη

Στη μνήμη Γεωργίου Σεφέρη

Giorgos Seferis - In Memoriam

Ο Σεφέρης στην Κϋπρο - ντοκιμαντέρ 2003Φωτογραφική μηχανή σωστά κανονισμένη 2003O Σεφέρης στη χώρα της Έκλειψης 2007

Ο Κύπριος σκηνοθέτης Ανδρέας Πάντζης - γνωστός για τις ταινίες του "η Σφαγή του κόκκορα" 1996, "το Τάμα" 2001 με τον Γιάννη Βόγλη στο ρόλο του καλόγερου Ανδρέα Χατζηανδρέα, "ο βιασμός της Αφροδίτης" 1985, γύρισε δύο ντοκιμαντέρ για τον Γιώργο Σεφέρη. Το πρώτο του έτους 2017 ονομάζεται "Όταν η φωτογραφική μηχανή είναι καλά εστιασμένη" (When the camera is well adjusted). 

Ως γνωστόν ο Γεώργιος Σεφέρης αρεσκόταν στη τέχνη της φωτογραφίας. Στα ταξίδια του κουβαλούσε πάντα τη φωτογραφική του μηχανή για να αποθανατίζει ό,τι έβλεπε και του κινούσε το ενδιαφέρον. Ιδιαίτερα στο ταξίδι του στη Μικρά Ασία που επεκτάθηκε ως τα βάθη της Ανατολίας τράβηξε φωτογραφίες που αναδείκνυαν τα φτωχά μέρη στη μουντάδα του χειμερινού ουρανού, τα ερείπια των πάλαι ποτέ ενδόξων αρχαίων πόλεων και ναών. Στο ταξίδι του στην Κύπρο που ήταν και μακρύ και πλούσιο σε παραγωγή ποιητικών έργων τράβηξε ναούς, εκκλησίες κλειστές πια, σχολεία και συναντήσεις του με τους ομογενείς της Κύπρου.

Το ντοκιμαντέρ φωτίζει αυτά τα οδοιπορικά καθώς παρατίθενται οι φωτογραφίες και ο σχολιασμός από τους συντελεστές της ταινίας.

Η άλλη ταινία ντοκιμαντέρ αφορά το αφιέρωμα υπό την αιγίδα του υπουργείου πολιτισμού της Κύπρου σε συμπαραγωγή με την Ελληνική τηλεόραση για τον Σεφέρη "Ο Σεφέρης στη χώρα της Έκλειψης" (The Poet in the Land of Eclipse) και η και την αμέριστη συμπαράσταση του στο ζήτημα της Κύπρου: το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της υπό το πρίσμα των ιστορικών γεγονότων που σφράγισαν την ιστορία του νησιού ενώ ζούσε ακόμη ο νομπελίστας Έλλην ποιητής.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μια δεύτερη Κάλλας

Οι ιδιοτροπίες του Λάμπρου

Το τσιφτετέλι της Σπεράντζας