Ο Κλέαρχος η Μαρίνα και ο Κοντός

Ο Κλέαρχος η Μαρίνα και ο Κοντός

Βασίλης Αυλωνίτης Νίκος Ρίζος, Πόπη ΛάζουΓεωργία Βασιλειάδου Βασίλης Αυλωνίτης Νίκος Ρίζος, Έλσα Ρίζου

Έχεις ακούσει ο πεθερός να παριστάνει στη γυναίκα του πως θέλει να πάει ταξίδι τάχα για να επιτηρεί ως "ζωηρό" και επιρρεπή στις ερωτικές ευκαιρίες γαμπρό του - με τον οποίο δουλεύουν μαζί στο μαγαζί, και να χρησιμοποιεί αυτό το εύρημα - άλλοθι για να μπορεί να επιδίδεται στις δικές του πονηρές βλέψεις; Ναι θα πω, συνηθισμένη ιστορία που συναντάμε περισσότερο σε θεατρικά Μπουλβάρ έργα με θέμα την ερωτική απιστία του στυλ "σε παρακολουθώ για να κάνω ο ίδιος τις δικές μου απιστίες..."


Να βάλεις φάκες παιδί μου!

Σύνοψη

Ο Κλέαρχος είναι ένας μεσόκοπος έγγαμος 50άρης, πλην όμως μπερμπάντης. Τριγυρίζει ο ίδιος αλλά ρίχνει το φταίξιμο στον γαμπρό του για να μη τον πιάνει η γυναίκα του. Όταν όμως αποφασίζει να φύγει διακοπές με την όμορφη γειτόνισσα του διαμερίσματος που διαμένει, τα πράγματα αρχίζουν να περιπλέκονται.

Στην ταινία του Νίκου Τσιφόρου γνωστός για την κωμική του πένα σε σχέση με τα "λαϊκά ήθη", η αξία της ιστορίας έγκειται το παίξιμο κωμικών ηθοποιών πρώτης γραμμής παράλληλα με τις πολύ έξυπνες ατάκες, το στήσιμο της εξέλιξης της ιστορίας, το τέμπο της κινηματογραφικής αφήγησης.

Υπόθεση

Ο μπερμπάντης έμπορος λαδιού και βουτύρων Κλέαρχος Ζουγαλάς εδώ και καιρό προσπαθεί να πείσει την όμορφη της διπλανής πόρτας Ηρώ να φύγουν μαζί ένα Σαββατοκύριακο εκδρομή.
Ευκαιρίας δοθείσης, ο Κλέαρχος θα κλείσει ραντεβού με τη γειτόνισα, έχοντας μαζί και τον γαμπρό του Μάχο δίνοντας την εντύπωση στη γυναίκα του πως τάχα προφυλάσσει την κόρη από τις ενδεχόμενες απιστίες του άνδρα της. Έτσι χωρίς καθυστέρηση γαμπρός και πεθερός κανονίζουν ένα ειδυλιακό ραντεβού για το Σαββατοκύριακο κοντά στη θάλασσα, χωρίς να λάβουν υπόψη πως μάνα και κόρη θα τους επισκεφθούν. Πως θα ξεφύγουν από τον μπελά; ιδού το ερώτημα.

Στοιχεία Ταινίας

  • Τίτλος: Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο Κοντός
  • Σκηνοθεσία: Νίκος Τσιφόρος
  • Συγγραφείς: Νίκος Τσιφόρος, Πολύβιος Βασιλειάδης
  • Παίζουν: Βασίλης Αυλωνίτης, Γεωργία Βασιλειάδου, Νίκος Ρίζος, Έλσα Ρίζου
  • Έτος: 1961
  • Διάρκεια: 89΄
  • Είδος: Κωμωδία
  • Μουσική: Γιάννης Μουζάκης
  • Παραγωγή: Φίνος Φιλμ

Δεν με γελάει εμένα ένας κοντός! Γεωργία Βασιλειάδου - Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο Κοντός

Ρήσεις

Κλέαρχος: Εγώ σήμερα σκίζω Μαρίνες
Κλέαρχος (προς Μαρίνα σύζυγο): Βουλωμένο γράμμα διαβάζεις εσύ! (Τρεις φορές στην ίδια σκηνή)

🎬 Ελληνικές Κωμωδίες
Φωτο εδώ
Klearchos, Marina, and the Short One (1961) on IMDb

Η ταινία θεωρήθηκε η καλύτερη κωμωδία της εποχής. Η Βασιλειάδου και ο Αυλωνίτης στους καλύτερους ρόλους της καριέρας τους. Από κοντά και ο Νίκος Ρίζος.

Νίκος Τσιφόρος

Νίκος Τσιφόρος Συγγραφεύς κωμικών, δραματικών, έργων - μυθιστορημάτων, σκηνοθέτης, σεναριογράφος - έγινε κυρίως γνωστός από το έργο του "Τα παιδιά της πιάτσας" μια κωμωδία με θέμα τους περιθωριακούς τύπους του Πειραιά.

Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Σπούδασε νομική και πολιτικές επιστήμες στην Αθήνα, όπου έζησε ως το θάνατό του. Άσκησε τη δικηγορία για μικρό χρονικό διάστημα, σύντομα όμως στράφηκε στο χώρο των γραμμάτων.

Πρωτοεμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής με το θεατρικό έργο "Η πινακοθήκη των ηλιθίων" και ακολούθησαν πολλές θεατρικές επιτυχίες του, τις περισσότερες από τις οποίες έγραψε σε συνεργασία με τον Πωλ Βασιλειάδη. Ενδεικτικοί τίτλοι έργων του, είναι: "Η κυρία του κυρίου", "Γάντι και σαρδέλα" (Μοντέρνοι Αριστοκράτες) aka "Φτωχαδάκια και Λεφτάδες", "Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος", "Οι γαμπροί της Ευτυχίας", "Το έξυπνο πουλί", "Ο Κλέαρχος η Μαρίνα κι ο κοντός", "Η ωραία των Αθηνών". Πολλά έργα του μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο με εξίσου μεγάλη επιτυχία, ενώ ο ίδιος ο Τσιφόρος ασχολήθηκε με την κινηματογραφική σκηνοθεσία και το σενάριο.

Έγραψε συνολικά 77 έργα από τα οποία πολλά γυρίστηκαν ταινίες σε σενάριο δικό του γ. Αλεξάνδρεια 1912 - θ. Αθήνα 1970.


Ο Κλέαρχος η Μαρίνα και ο Κοντός - 1961

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μια δεύτερη Κάλλας

Οι ιδιοτροπίες του Λάμπρου

Το τσιφτετέλι της Σπεράντζας