Πριν τα μεσάνυχτα

Πριν τα Μεσάνυχτα - Η ζωή στην Ελλάδα
Μεσσηνία - Μάνη Καρδαμύλη - Μάνη Σπήλαιο Δυρού - Μάνη

Στα μαγευτικά τοπία της Μεσσηνιακής Μάνης γυρίστηκε η ταινία "Πριν τα Μεσάνυχτα" 2013. Όλο το συνεργείο κατέβηκε στη Πελοπόννησο για την ταινία με θέμα τις διακοπές στην Ελλάδα /Μάνη, του παντρεμένου πια ζευγαριού - γνωστό από τις δύο προηγούμενες ταινίες "Πριν το Ξημέρωμα" (η γνωριμία /Αυστρία), "Πριν το Ηλιοβασίλεμα" (η σχέση /Παρίσι) με τους Julie Delpy, Ethan Hawke.

Μια πολύ ωραία ταινία που συμπλήρωσε την Τριλογία (γνωριμία, σχέση, γάμος) της ζωής του Jesse και της Céline, του αμερικανού σκηνοθέτη Richard Linklater - ταινία που προτάθηκε και για Όσκαρ προσαρμοσμένου σεναρίου για τον κινηματογράφο και υποψηφιότητα Χρυσή Σφαίρα πρωταγωνιστικού ρόλου, για τη Julie Delpy (2014).

Πριν τα μεσάνυχτα (2013) on IMDb

Τίτλος: Πριν τα Μεσάνυχτα (Before Midnight)
Σκηνοθεσία: Richard Linklater
Σενάριο: Richard Linklater, July Delpy
Πρωταγωνιστούν: Ethan Hawke, Julie Delpy, Walter Lassally
Έτος: 2013
Διάρκεια: 109΄
Είδος: Αισθηματικό
Τοποθεσίες γυρισμάτων: Πελοπόννησος (Μεσσηνιακή Μάνη κατοικία Patrick Leigh Fermor), Resort Costa Navarino, Σπήλαιο Δυρρού κ.ά.
Μουσική: Χάρις Αλεξίου (Για ένα ταγκό)
Τιμητικές διακρίσεις: Υποψηφιότητα Όσκαρ προσαρμοσμένου σεναρίου, υποψηφιότητα Χρυσή Σφαίρα Α΄ρόλου Julie Delpy κ.ά
Budget: 3 εκατ. $ - Κέρδη σωρευτικά 23 + εκατ. $
Αξιολόγηση: 💗💗💗

Υπόθεση: Μετά από δεκαοκτώ χρόνια από τη γνωριμία τους σ' ένα τρένο για τη Βιέννη (πριν το Ξημέρωμα /1995), εννιά από τη σχέση τους (πριν τη Ηλιοβασίλεμα /2004) ο Τζέσε και η Σελίν είναι παντρεμένοι και ζουν στο Παρίσι (πριν τα Μεσάνυχτα /2013). Λαμβάνουν μια πρόσκληση από ένα συνάδελφο του Τζέσε να επισκεφθούν την Ελλάδα και να περάσουν εκεί τις διακοπές τους. Όμως από 'κει και μετά θα προκύψουν ερωτήματα στον Τζέσε σχετικά με τις αποφάσεις που πήρε και έχει να πάρει στη ζωή του.


Για ένα Ταγκό - Χάρις Αλεξίου

Λεπτομέρειες: Ο σκηνοθέτης Richard Linklater αρέσκεται στα άλματα στο χρόνο: η τριλογία καλύπτει τα έτη 1995 - 2013 δηλαδή την εξιστόρηση της ζωής δεκαεννιά χρόνων του ίδιου ζευγαριού με τους ίδιους πρωταγωνιστές - έτσι ο θεατής έχει την ευκαιρία να δει τις αλλαγές - εμφανισιακά, συγκινησιακά, κοινωνικά του καθενός τους - ξεχωριστά αλλά και μέσα από τη σχέση τους. Στην ταινία "Μεγαλώνοντας" (Boyhood /2015) κάλυψε μια πορεία δώδεκα ετών των πρωταγωνιστών με τους ίδιους ηθοποιούς στην χρονική εξέλιξη.

Ρήσεις: Νίνα (μικρή κόρη) - "Σαν το φως του ήλιου που ανατέλλει και δύει περνάμε. Για κάποιους είμαστε σημαντικοί εμείς όμως απλώς περνάμε και φεύγουμε"
Σελίν: (κοιτώντας το ηλιοβασίλεμα) "εδώ είναι εδώ είναι τώρα έφυγε..."
Τζέσε: "κάνεις σαν τον δήμαρχο της Τρελούπολης - έτσι κάνεις..."

🌲 Στην εξοχική κατοικία του Patrick Leigh Fermor στην Καρδαμύλη, γυρίστηκαν οι ωραίες εσωτερικές σκηνές καθώς σε όλη την περιοχή - με τα τοπία στη θάλασσα, στο χωριό, στα γραφικά καφενεδάκια, ακόμη και στο σπήλαιο Διρού (Λακωνία). Ο σκηνοθέτης, οι ηθοποιοί και το συνεργείο μεταξύ των οποίων και ο γνωστός σ' εμάς - βραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας για την ταινία "Μανταλένα", Walter Lassaly, απήλαυσαν μια ευχάριστη και μαγευτική - προφανώς λόγω της ιδιαίτερης ομορφιάς της Μεσσηνιακής Μάνης, διαμονή.


"Πριν τα Μεσάνυχτα" του Richard Linklater

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μια δεύτερη Κάλλας

Οι ιδιοτροπίες του Λάμπρου

Το τσιφτετέλι της Σπεράντζας