Οι ιδιοτροπίες του Λάμπρου

Οι ιδιοτροπιες του Λάμπρου Κωνσταντάρα

Λάμπρος Κωνσταντάρας
Η Λίζα και η Άλλη σκην. Ντίνος Δημόπουλος 1961

Labros Excentricities

Λάμπρος Κωνσταντάρας, Γιώργος Πάντζας, Γιάννης & Βασίλης Μαλούχος
Η Λίζα και η Άλλη - Λάμπρος Κωνσταντάρας 1961
🎭 Έλληνες Ηθοποιοι
μια λίστα
Λάμπρος Κωνσταντάρας ν. 56

Ο δημοφιλής κωμικός μας κυρίως, του σινεμά, Λάμπρος Κωνσταντάρας, είχε ουκ ολίγες ιδιαιτερότητες - πες τες καλύτερα, τρομερές ιδιοτροπίες. Πρώτα και κύρια ήταν φοβερός ζηλιάρης. Δεν ανεχόταν άλλος ηθοποιός να φλερτάρει την παρτενέρ του στη ταινία - μάλιστα το έβαζε ως όρο στο συμβόλαιο του στη ταινία. από το γεγονός πως όταν είχε παίξει με την Άννα Καλουτά σε μια ταινία, σταμάτησε το γύρισμα ορμώμενος από τη ζήλεια του, γιατί τη φλέρταρε ένας άλλος ηθοποιός και δεν ήθελε με κανέναν τρόπο τέτοια σκηνή στο σενάριο κι ένας λόγος παραπάνω ήταν πως είχαν δεσμό με τη δημοφιλή πρωταγωνίστρια της μουσικής σκηνής.

Μια άλλη του ιδιαιτερότητα ήταν να μετράει φολκσβάγκεν - μάλιστα ακριβώς όπως το διαβάζετε. Έτσι και έμπαινε σε ταξί - δεν οδηγούσε ο ίδιος, αντίθετα είχε πολλούς οδηγούς κατά καιρούς που τον πήγαιναν στο προορισμό του γιατί φοβόταν πως αν αρρώσταινε σοβαρά και χρειαζόταν να πάει στο νοσοκομείο, το ασθενοφόρο θ' αργούσε - άλλη μια ιδιοτροπία του, άρχιζε να μετράει από την αρχή της διαδρομής του τα ...volkswagen: Κοιτούσε έξω από το παράθυρο ψάχνοντας συνεχώς για τη μάρκα αυτή να περνάει.

Μια μέρα διηγείται η ίδια η Άννα Φόνσου, που ήξερε τη μανία του με το μέτρημα και της είχε πει να κάνει κι αυτή το ίδιο - έτσι για γούρι, τη ρώτησε πόσα φολκσβάγκεν είχε μετρήσει εκείνη τη μέρα. "Είκοσι" του λέει - έτσι στην τύχη.

Κι εκείνος που δεν είχε προλάβει να μετρήσει παρά μόνο επτά της λέει "Δεν βαριέσαι... για σήμερα, αν αθροίσουμε τα είκοσι τα δικά σου και τα επτά τα δικά μου θα ζήσουμε άλλα ...εικοσιεπτά χρόνια ... έχουμε καιρό" - με το χαρακτηριστικό του χιούμορ.

Εν ολίγοις ήταν φοβερός ζηλιάρης, προληπτικός, αρρωστοφοβικός ε δεν είναι και πολλές - του τις συγχωρούμε ως ιδιοτροπίες του αναστήματος ενός μεγάλου κωμικού ηθοποιού!

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας Κωνσταντινουπολίτικης καταγωγής, γεννήθηκε το 1913 (Αθήνα /Κολωνάκι) και απεβιώσε το 1985 (Βούλα /Ασκληπείον). Υπήρξε δημοφιλής ηθοποιός τόσο στο δράμα όσο και στη κωμωδια υπηρετώντας και τα δύο είδη και στο σανίδι και μπροστά από τον κινηματογραφικό φακό (84 συνολικά ταινίες). Με το επιβλητικό του κοσμοπολίτικο παρουσιαστικό (ύψος 1,81, μάτια πρασινωπά σπινθηροβόλα) έπαιξε σε ρόλους δον ζουάν ή και ζηλιάρη συζύγου, ή αμετανόητου εργένη κλπ. 

Το 1930 μετά από την επιμονή της οικογένειας του πήγε στη Ναυτική Σχολή της Κέρκυρας απ' όπου έφυγε κολυμπώντας αλλά απαλλάχτηκε από τη πράξη του κατόπιν ενεργειών της οικογένειας του. 

Το 1934 πήγε στο Παρίσι να σπουδάσει χρυσοχοϊα με σκοπό να αναλάβει το οικογενειακό χρυσοχοείο στο Σύνταγμα. Παράτησε κι αυτές τις σπουδές κάνοντας διάφορες δουλειές μέχρι να τον ανακαλύψει ο Γάλλος σκηνοθέτης Louis Zoybe. Σπούδασε υποκριτική στο θέατρο "Atene" και επέστρεψε στην Αθήνα το 1938 για να ξεκινήσει την καριέρα του ως ηθοποιός όπως και η αδελφή του επίσης γνωστή ηθοποιός Μίτσι Κωνσταντάρα, με την οποία ήσαν πολύ δεμένοι.

Έπαιξε σε πολλά θεατρικά έργα (141) και σε πάνω από 70 ταινίες ως επί το πλείστον κωμικές. Διακρίθηκε σε ρόλους πλούσιου, ώριμου, γυναικοκατακτητή ή και πατέρα πολλών γνωστών ηθοποιών της εποχής σε ταινίες όπως "Η κόρη μου η σοσιαλίστρια", "Η Αλίκη στο Ναυτικό", "Η Λίζα και η Άλλη" κλπ. Παντρεύτηκε το 1945, κατόπιν το 1971. Τον τελευταίο καιρό ζούσε στη Βάρκιζα. Απεβίωσε στο Ασκληπείον Βούλας έπειτα από δύο χρόνια μετά το β΄ καρδιακό επεισόδιο (1983).- το πρώτο το 1978.

Το όνομα του θεάτρου στο Αιγάλεω, "Λάμπρος Κωνσταντάρας" εδόθη προς τιμήν της προσφοράς του στο θέατρο και στον κινηματογράφο.

Η Λίζα και η Άλλη - σκηνή έναρξης σκην. Ντίνος Δημόπουλος 1961


Η Λίζα και η Άλλη -  Πλανόδιοι μικροπωλητές Μοναστηράκι

Η Λίζα και η Άλλη - Κρουαζιέρα Φίνος Φιλμ - όλο το επιτελείο στην Ύδρα


Κρουαζιέρα της Φίνος Φιλμ 1961 - Η Λίζα και η Άλλη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μια δεύτερη Κάλλας

Το τσιφτετέλι της Σπεράντζας