Λάκης Παπαστάθης - Το "τελευταίον ταξείδιον"

Παπαστάθης Λάκης

Το μόνον της ζωής του ταξείδιον
Λάκης Παπαστάθης
Το μόνον της ζωής του ταξείδιον 2001
Λάκης Παπαστάθης - Σκηνοθέτης

Lakis Papastathis

Απεβίωσε (γ. Βόλος, 1943~θ. Αθήνα, 2023) ο σκηνοθέτης των ταινιών - ορόσημα της ελληνικής ιστορίας δια μέσου των εποχών, Λάκης Παπαστάθης, "Το μόνον της ζωής του ταξίδιον" (2001), "Γράμματα από την Αμερική" μικρού μήκους (1972), "Ηνίοχος" (1994), "Θεόφιλος" (1987), "Τον καιρό των Ελλήνων" (1981).

Στο "Μόνον της ζωής του ταξείδιον", ο Παπαστάθης βάδισε πάνω στα ίχνη του Γεώργιου Βιζυηνού, μεταφέροντας στη μεγάλη οθόνη το πυκνό διήγημα του συγγραφέα, το οποίο μάλιστα εντάσσεται ατόφιο στην ταινία (ο Ηλίας Λογοθέτης που ενσαρκώνει τόσο τον Βιζυηνό όσο και τον παππού του το αφηγείται ολόκληρο). Η ταινία γυρίστηκε σε περιοχές της Τουρκίας μέσα σε μια περίοδο ενός περίπου έτους καθώς ο Παπαστάθης δεν αφιέρωνε πολύ χρόνο μόνο στην προετοιμασία των γυρισμάτων (όπως φαίνεται και από τη μακρόχρονη απουσία του) αλλά και ενώ σκηνοθετούσε.

Η ελληνοκεντρική θεματολογία υπήρξε από την αρχή της δημιουργικής καριέρας του χαρακτηριστικό του Λάκη Παπαστάθη, ο οποίος γεννήθηκε στον Βόλο το 1943, τελείωσε το γυμνάσιο στη Μυτιλήνη – την οποία θα τιμούσε με το κύκνειο άσμα του στον κινηματογράφο, το "Ταξίδι στη Μυτιλήνη" (2010) – και σπούδασε στο Κέντρο Σπουδών Κινηματογράφου (1963). Επίσης υπήρξε μαθητής της Σχολής Φωτεινού και Καλκάνη με καθηγήτρια την Αγλαΐα Μητροπούλου, ιδρύτρια της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, και αργότερα ο Παπαστάθης θα γινόταν πολύτιμο μέλος της Γενικής Συνέλευσης της Ταινιοθήκης.

περισσότερα για Λάκη Παπαστάθη [Με δύναμη από τη Λογοτεχνία και τον Λαϊκό πολιτισμό] εδώ 😒


Το μόνον της ζωής του ταξείδιον

Λάκης Παπαστάθης - Το μόνον της ζωής του ταξείδιον

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μια δεύτερη Κάλλας

Οι ιδιοτροπίες του Λάμπρου

Το τσιφτετέλι της Σπεράντζας