Ο Ζηλιαρόγατος

Ο Ζηλιαρόγατος

Βασίλης Λογοθετίδης Ίλυα Λιβυκου
Βασίλης Λογοθετίδης Ίλυα ΛιβυκούΒασίλης Λογοθετίδης Βαγγέλης Πρωτόπαπας
Κοσμικό κέντρο το ΤζάκιΒασίλης Λογοθετίδης - Ίλυα ΛιβυκούΒασίλης Λογοθετίδης Βαγγέλης Πρωτόπαπας Σταδίου και Εδουάρου Λω - Αθήνα

Jealous Cat

Θέλεις να έχεις τον άνδρα σου κολλημένο στο φουστάνι σου; Κάντον να ζηλέψει!: Μίνα

Η γάτα ως γνωστόν είναι ζηλιάρικο ζώο θέλει να έχει την πρωτοκαθεδρία στη προσοχή των αφεντικών της. Έτσι και ο Πότης που πίστεψε κάποια στιγή πως η γυναίκα του η Λέλα τον απατούσε. Τον απατούσε όμως ή ήταν ένα σχέδιο της πανούργας, κοσμικής ξαδέλφη της Μίνας που μόλις είχε έρθει από την Πάτρα με σκοπό να μείνει κάποιες μέρες στο σπίτι του ζεύγους Αντωνοπούλου αυτού του ευτυχισμένου ζευγαριού - ως τη στιγμή που η Λέλα  της εκμυστηρεύεται το παράπονο της, πως ο άνδρας της την παραμελεί λόγω φόρτου εργασίας στο εργοστάσιο του.

Ο Ζηλιαρόγατος Αφίσα ταινίας
Ο Ζηλιαρόγατος
Από Αφίσα ταινίαςΟ Ζηλιαρόγατος (1956)
💑 Greek, Greece Related
Μια λίστα εικόνων από ταινίες

Τι ποιο εύκολο από τη πανούργα Μίνα να καταστρώσει ένα σχέδιο για να κάνουν τον Πότη να ζηλέψει: θα του έβαζαν υποψίες πως τον απατά με τον ένοικο του επάνω διαμερίσματος τον κοσμικό και γοητευτικό Σπύρο σκηνοθετώντας μια συνάντηση μαζί του. Όμως αυτό δεν μοιάζει να είναι εφικτό αλλά θα πάρει μπρος μόλις συμμαχήσει μαζί τους ο κουμπάρος της Λέλας Μάρκος που θα βάλει ψύλλους στ' αυτιά του Πότη πως η γυναίκα του τον απατά.

Εξέλιξη πλοκής

Από απορροφημένος στη δουλειά του, ανιαρός σύζυγος τρόπον τινά για τη γυναίκα του Λέλα, ο Πότης μεταβάλλεται με τα σενάρια που πλάθει - ο φαντασιόπληκτος από τις ταινίες, κουμπάρος του Μάρκος ειδικά από την ταινία "Υπόθεση Μακόμπερ" (The Macomber Affair) - έργο σχετικό με απιστία ζευγαριού, σε ένα πράσινο από τη ζήλεια άνθρωπο που υποψιάζεται τον κάθε άνδρα που βρίσκεται κοντά στη γυναίκα του ως κάποιον επίδοξο εραστή, σαν έναν "εραστή που έρχεται".


Βασισμένο στο πετυχημένο θεατρικό έργο του Γεωργίου Ρούσσου "Ο εραστής έρχεται", η ταινία ακολουθεί τη "βουλεβαρδιέρικη" πλοκή του θεατρικού έργου που επιτυγχάνεται με την ανάμειξη πολύ καλών κωμικών ηθοποιών προεξαρχόντων των Βασίλη Λογοθετίδη - Ίλυα Λιβυκού - Σμάρω Στεφανίδου και την ευτυχή διανομή των υπόλοιπων ρόλων: του ζευγαριού ιδίως του επάνω ορόφου Λάμπρος Κωνσταντάρας - Καίτη Λαμπροπούλου, Βαγγέλη Πρωτόπαπα, καθώς επίσης των Αντιγόνη Κουκούλη - Νίκου Ρίζου και τέλος, της Κυβέλης Θεοχάρη.

Ήθη της Αθηναϊκής κοινωνίας του ΄50

💦 Την εποχή εκείνη η ζήλεια ήταν πρωταρικό μέλημα στα ζευγάρια: υποψίες, έπαιρναν και έδιναν με τη χαρακτηριστική φράση των γυναικών που δεν ανησυχούσαν ξέροντας πως "το αυτοκίνητο πάντα θα γυρίσει στο γκαράζ..." όπως και έλεγαν σε ανάλογες συζητήσεις μεταξύ τους. Σήμερα η ζήλεια έχει εκλείψει καθώς κανένας πια δεν ανησυχεί διότι τον απασχολούν πολύ σοβαρότερα πράγματα λόγω της πολιτικής - οικονομικής δυσμενούς συγκυρίας. Η ταινία το διάστημα που προβλήθηκε ('56, '57) έκοψε 95.0000 και πλέον εισιτήρια, 6η σε σύνολο 30 ταινιών.

Στοιχεία ταινίας

The Lovers Arrive (1956) on IMDb
  • Τίτλος: Ο Ζηλιαρόγατος
  • Σκηνοθεσία: Γιώργος Τζαβέλλας
  • Σενάριο: Γιώργος Τζαβέλλας
    • πηγή Γιώργος Ρούσσος από το θεατρικό "Ο εραστής έρχεται"
  • Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Λογοθετίδης, Ίλυα Λιβυκού, Σμάρω Στεφανίδου, Βαγγέλης Πρωτόπαπας, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Καίτη Λαμπροπούλου.
    • Επίσης Νίκος Ρίζος, Κυβέλη Θεοχάρη, Αντιγόνη Κουκούλη
  • Διάρκεια: 90΄
  • Είδος: Κωμωδία χαρακτήρων
  • Έτος: 1956
  • Φωτογραφία: Αριστείδης Καρύδης-Φουξ
  • Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις
  • Σκηνογραφία: Μαριλένα Αραβαντινού
  • Παραγωγή:Ανζερβός
  • Τοποθεσίες γυρισμάτων: Κάιρο (τοπικό στούντιο) Αίγυπτος 

Κύριοι Χαρακτήρες (στο θέμα Απιστία)

  • Πότης (απασχολημένος διαρκώς σαπωνοβιομήχανος) Βασίλης Λογοθετίδης
  • Λέλα (παραμελημένη σύζυγος) Ίλυα Λβυκού
  • Μίνα (κοσμική ξαδέλφη) Σμάρω Στεφανίδου
  • Μάρκος (κουμπάρος με μεγάλη φαντασία, σινεφίλ) Βαγγέλης Πρωτόπαπας
  • Σπύρος (γοητευτικός αντίζηλος) Λάμπρος Κωνσταντάρας
  • Τζένη (τρομερά ζηλιάρα σύζυγος Σπύρου) Καίτη Λαμπροπούλου
    • Μίστος (φίλος υπηρεσίας) Κατίνας, Νίκος Ρίζος
    • Πίπης (τραγουδιστής στο κέντρο "Τζάκι") Νίκος Καζής

Boulevard

Το βουλεβάρτο ήταν και είναι θεατρικό έργο που επικεντρώνεται στην κωμική όψη καταστάσεων και χαρακτήρων παρμένων από την ανάλυση των πτυχών της ζωής αστικών ζευγαριών τύπου μπουρζουά - γενικά, μια ανάλαφρη κωμωδία σαλονιού. Ετυμολογικά η λέξη προέρχεται από τη γαλλική λέξη boulevard βουλεβάρτο=λεωφόρος με τις αστικές γύρω περιοχές, όπου διαμένουν εύποροι αστοί.

Βιογραφικό (σύντομο) Βασίλη Λογοθετίδη

Βασίλης Λογοθετίδης Ίλια Λιβυκού

Ο Βασίλης Λογοθετίδης γεννήθηκε στο Μυριόφυτο Ανατολικής Θράκης το 1898. Απεβίωσε στην Αθήνα το 1960. Από νέος εντάχθηκε στο θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη (θέατρο Αθηνών) δημιουργώντας αργότερα το δικό του θίασο με συνεργάτες τους Ίλυα Λιβυκού (πάντα), Βαγγέλη Πρωτόπαπα, Κυβέλη Θεοχάρη (συχνά) ανεβάζουντας έργα κωμικά όπως, "Τιμόνι στον έρωτα" 1939 στο θέατρο Αθηνών, "Χωρίστε τη γυναίκα σας" 1947, "Μασκαράς περιωπής" 1952, όλα του θεατρικού συγγραφέα Παναγιώτη (Πάκη) Καγιά - που έγραψε έργα που ανέβηκαν κυρίως από τους μεγάλους θιάσους της Αθήνας (θίασος Β. Αργυρόπουλου, θίασος Μ. Κοτοπούλη, θίασος Β. Λογοθετίδη κ.ά.) - Πάκης Καγιάς - [Το θέατρο στον Μεσοπόλεμο] περισσότερα εδώ

Στον κινηματογράφο ήταν ο Παναγιωτάκης σύζυγος της Α΄ "Μαντάμ Σουσού" 1948

Ο Πίπης! τραγουδιστής εδώ; Δεν είμαστε καλά!


Ο Ζηλιαρόγατος 1956 σκην. Γιώργος Τζαβέλλας Τραγούδι Νίκος Καζής

Γνωριμία του ταξιδιού, είναι και σταφιδέμπορος!


Ο Ζηλιαρόγατος - Στο σιδηροδρομικό Σταθμό Πελοποννήσου 1956

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μια δεύτερη Κάλλας

Οι ιδιοτροπίες του Λάμπρου

Το τσιφτετέλι της Σπεράντζας