Χρόνια πολλά

Χρόνια πολλά

Δημήτρης Ήμελλος Νεφέλη Κουρή - Happy Birthday

Happy Birthday

Το χάσμα των γενεών πραγματεύεται αυτή η ταινία το οποίο δημιουργεί διαταραχή στις σχέσεις γονιών με τα παιδιά τους καθώς κάθε γενιά βλέπει διαφορετικά τα πράγματα - η παλιότερη γενιά με συγκατάβαση και αποδοχή των γεγονότων η καινούργια γενιά με επαναστατικότητα - αφού ένα γνώρισμα (μερίδας) των νέων είναι να θέλουν ν' αλλάξουν τα πράγματα.

Ο Γιώργος υπηρετεί άμεσα το κατεστημένο, την καθεστηκυία τάξη με το να είναι ένστολος αστυνομικός (στα ΜΑΤ), η κόρη του είναι επαναστάτρια συμμετέχοντας σε πορείες και διαδηλώσεις στην Αθήνα κατά την εποχή των αναταραχών - εποχή Μνημονίων - Αγανακτισμένοι πλατείας Συντάγματος, δολοφονία Γρηγορόπουλου (2008) /αναταραχές δεκαετίας 2000. 

Οι γονείς της δεν το καλοξέρουν - διαφορετικά οι διενέξεις θα ξεκινούσαν πολύ νωρίτερα ανάμεσα σ' αυτούς και την κόρη τους.  Όταν όμως ένα απόγευμα σε μια διαδήλωση, μέσα στα δακρυγόνα των ΜΑΤ ο πατέρας βλέπει μπροστά στα μάτια του την κόρη του κατεβαίνοντας από το αυτοκίνητο της Αστυνομίας να πετάει μία μολότοφ, η κατάσταση γίνεται αφόρητη στο σπίτι τους.

Η Σοφία, η μητέρα, για να ελαφρύνει την κατάσταση μέσα στο σπίτι, προτείνει τη μέρα των γενεθλίων του άνδρα της, να φύγει για λίγο με την κόρη τους στο χωριό για τις δουλειές που πρέπει να γίνουν και επ' ευκαιρία να ηρεμήσουν και να σκεφτούν - να τα βρουν τελικά. Εκεί στην εκδρομή, θα προκύψει το ζήτημα της τάξης ή της παρακοής, ο συμβιβασμός με τα διάφορα γρανάζια της εξουσίας ή η εξέγερση. Το πατρικό καθήκον που είναι να προστατεύει το παιδί του ή η αδιαφορία για τα όσα βιώνει; Κι απ' τη μεριά της Νεφέλης ο σεβασμός προς τον πατέρα, προς το επάγγελμα του ή η τυχοδιωκτική θεώρηση μιας αντίδρασης προς τις επιταγές, τα διάφορα "μη" και "δεν πρέπει";

Η μέρα των γενεθλίων στην εξοχή, θα γίνει μια εξιλέωση μεταξύ τους, θα είναι η μέρα που τα σύννεφα θ' αρχίσουν να φεύγουν και η ανάμνηση της συμπλοκής στη διαδήλωση, θα είναι μια κακή χθεσινή εμπειρία τόσο για τον Γιώργο όσο και για τη Μαργαρίτα.

Στοιχεία Ταινίας

  • Τίτλος: Happy Birthday (Χρόνια πολλά)
  • Σκηνοθεσία /Σενάριο: Χρήστος Γεωργίου
  • Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Ήμελλος (Γιώργος), Νεφέλη Κουρή (Μαργαρίτα), Μυρτώ Αλικάκη (Σοφία)
  • Διάρκεια: 88΄
  • Έτος: 2017
  • Είδος: Δραματική, πολιτική
  • Χώρα: Κύπρος
  • Τιμητικές διακρίσεις: Κύπρος 2018: Βραβείο καλύτερος σκηνοθέτης, Υποψηφιότητα καλύτερη ταινία - Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2018: υποψηφιότητα καλύτεροι ηθοποιοί Νεφέλη Κουρή, Δημήτρης Ήμελλος - Λος Άντζελες Ελληνικό Φεστιβάλ 2018: Υποψηφιότητα (έπαθλο Ορφεύς) Υποψηφιότητα Καλύτερη ταινία, σκηνοθέτης, ηθοποιοί

Κριτική

Ο Κύπριος σκηνοθέτης Χρήστος Γεωργίου εν μέσω της επίμαχης δεκαετίας της κρίσης, προσπάθησε να δώσει την εικόνα της εποχής των Μνημονίων ανάγοντας την στον οικογενειακό περίγυρο και στον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει ανάμεσα σε δύο σύμβολα της κοινωνίας της εποχής: τους νεαρούς που διαδήλωναν (έφηβη κόρη) και τα ΜΑΤ που τους απέκρουαν (πατέρας), τους εξεγερμένους κατοίκους των αστικών κέντρων και των φυλάκων της εξουσίας - τότε αποκλειστικά ξενόφερτης. Και τα κατάφερε πολύ καλά.


Η Νεφέλη Κουρή στο Happy Birthday (Χρόνια Πολλά)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μια δεύτερη Κάλλας

Οι ιδιοτροπίες του Λάμπρου

Το τσιφτετέλι της Σπεράντζας