Υπόθεση Πολκ

Υπόθεση Πολκ

Υπόθεση Πολκ - Θανάσης Γεωργίου

Polk Affair

Πως είναι να βιώνεις το θάνατο σου;
🗺 Ελληνικές Τοποθεσίες
Μια λίστα ταινιών

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τζωρτζ Πολκ (1913~1948) του δικτύου CBS (Columbia Broadcasting Systerm) βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη το 1948 εν μέσω εμφυλίου πολέμου. Έχει σταλεί σε αποστολή να διερευνήσει κάποια γεγονότα σχετιζόμενα με την εποχή, να φέρει στο φως λεπτομέρειες. Μένει στο ξενοδοχείο του και σκέπτεται πως θα χειριστεί το θέμα, με ποιους να έρθει σε επαφή. Ξαφνικά ενώ τρώει στην τραπεζαρία του ξενοδοχείου αστακό και ρεβύθια, βλέπει καθαρά το επερχόμενο τέλος του - μάλλον το οραματίζεται. Κάποιος μπαίνει και σηκώνει το πιστόλι εναντίον του σε λίγα δευτερόλεπτα θα πέσει νεκρός.

Από κινηματογραφικής πλευράς η πιο εντυπωσιακή ταινία σε σενάριο Νίκου Νικολόπουλου και Βλαδίμηου Νικολούζου που διακρίθηκε στο 55ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με ειδική μνεία. Είναι μια πρόκληση για τους δημιουργούς να ερευνήσουν την ιστορία του γνωστού Αμερικανού δημοσιογράφου που δολοφονήθηκε στην Ελλάδα των ταραγμένων χρόνων του εμφυλίου πολέμου. Μια προσωπική αναβίωση των γεγονότων μιας ανεξιχνίαστης υπόθεσης που αναμειγνύει τον χόνο και τη μνήμη ομοιάζοντας με τα μυθιστορήματα του Αργεντινού συγγραφέα Χόρχε-Λουίς Μπόρχες

(Ν.Φ. Μικελίδης)

Συμπτωματικά αυτή η υπόθεση της δολοφονίας έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη - τόπος όπου δολοφονήθηκε από το παρακράτος ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόριος Λαμπράκης..

George Polk - Το Χρονικό της υπόθεσης

Αναμέτρηση πρακτόρων μιας σκοτεινής εποχής, προς άγραν εκδίκησης; Θύμα του Ψυχρού πολέμου, σίγουρα...
Ο Γιάννης Μαρής για την υπόθεση Πολκ
Ο Γιάννης Μαρής συγγραφέας αστυνομικών βιβλίων δεν επινόησε μια υπόθεση - την έζησε
εκ του φυσικού εξερεύνησε όλα τα γεγονότα της υπόθεσης
με αποτέλεσμα ένα βιβλίο - χρονικό της σκοτεινής δολοφονίας του Τζωρτζ Πολκ - περισσότερα εδώ

Ο Τζορτζ Πολκ γεννήθηκε στο Τενεσί του Τέξας το 1913. Ήταν γιος του δικηγόρου Τζέιμς Πολκ, και απόγονος του προέδρου των ΗΠΑ Τζέιμς Νοξ Πολκ. Μεγαλώνοντας εγκαταστάθηκε στην Αλάσκα όπου άρχισε να ασχολείται με τη δημοσιογραφία. Το 1939 πήγε στην Άπω Ανατολή σαν ανταποκριτής της εφημερίδας New York Herald Tribune. Προς το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πόλεμου επέστρεψε στην πατρίδα του και κατατάχθηκε στην Αεροπορία του Ναυτικού. Μετά το τέλος του πολέμου εργάθηκε σαν ελεύθερος ρεπόρτερ στο δίκτυο CBS. Το 1947 έρχεται στην Ελλάδα οπού γνωρίζει την αεροσυνοδό Ρέα Κοκκώνη την οποία και παντρεύεται. Δύο χρόνια αργότερα, στις 16 Μαΐου του 1948, βρίσκεται δολοφονημένος στο Θερμαϊκό, κοντά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Το Μάιο του 1948 μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη, με στόχο να συναντηθεί μέσω συνδέσμων με τον αρχηγό του ΔΣΕ Μάρκο Βαφειάδη ώστε να καταγράψει μέσω συνέντευξης τις απόψεις του για τον ελληνικό εμφύλιο. Το βράδυ της 8ης Μαΐου φεύγει από το ξενοδοχείο που έμενε και από τότε χάνονται τα ίχνη του. Στις 10 Μαΐου οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου αναφέρουν την εξαφάνισή του στις αστυνομικές αρχές οι οποίες αδρανούν. Στις 11 Μαΐου, μια επιστολή, χωρίς γραμματόσημο, που περιέχει την ταυτότητά του βρίσκεται στο ταχυδρομείο του Λευκού Πύργου και παραδίδεται στην Υπηρεσία Αλλοδαπών. Στις 12 Μαΐου έρχεται στη Θεσσαλονίκη η σύζυγός του Ρέα η οποία διαπιστώνει ότι ο άντρας της έχει εξαφανιστεί. Η αστυνομία στην οποία αποτάνθηκε δηλώνει άγνοια. Στις 16 Μαΐου ένας ψαράς βρίσκει ένα πτώμα στο Θερμαϊκό, δεμένο χειροπόδαρα, πυροβολημένο με μια σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού που αποδεικνύεται ότι είναι ο Πολκ.

Στοιχεία ταινίας

  • Τίτλος: Υπόθεση Πολκ
  • Σκηνοθεσία: Νίκος Νικολόπουλος
  • Σενάριο:Νίκος Νικολόπουλος, Βλαδίμηος Νικολούζος
  • Πρωταγωνιστούν: Θανάσης Γεωργίου (Πολκ), Ιερώνυμος Καλετσάνος, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Ηλέκτρα Νικολούζου (Ρέα)
  • Έτος: 2014
  • Είδος: Αστυνομική, Δραματική
  • Διαρκεια: 72΄
  • Τιμητικές διακρίσεις: Φεστιβαλ Θεσσαλονικής (TIFT) 2014 Βραβείο (Εύφημη μνεία) Κριτικής Επιτροπής (FIPRESCI)
  • Αξιολόγηση: 💧💧

Υπόθεση Πολκ 70 χρόνια μετά - Αθήνα Αίθουσα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Υπόθεση George Polk σκην. Νίκος Νικολόπουλος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μια δεύτερη Κάλλας

Οι ιδιοτροπίες του Λάμπρου

Το τσιφτετέλι της Σπεράντζας