Η χαμένη κόρη

Η Χαμένη Κόρη

The Lost Daughter

The Lost Daughter
Olivia Colman - Η Χαμένη ΚόρηΗ Χαμένη Κόρη - Poster
Olivia Colman - Η Χαμένη Κόρη
Οδυνηρή Αναβίωση του παρελθόντος σ' ένα γοητευτικό παρόν

Η δράση της ταινίας τοποθετείται στις Σπέτσες όπου καταφθάνει η Λέιντα (Leda) για ολιγοήμερες διακοπές - μια 48χρονη Αγγλίδα εκπαιδευτικός, χωρισμένη και μητέρα δύο κοριτσιών, η οποία θα γνωρίσει σε μια παραλία του νησιού (Άγιοι Ανάργυροι) τη Νίνα και την οικογένειά της. Η Νίνα είναι μια Αμερικανίδα μητέρα ενός μικρού κοριτσιού, εικόνα που θα ξυπνήσει στη Λέιντα μνήμες από το τραυματικό παρελθόν της ως νεαρής μητέρας - εμπειρία που την έχει σημαδέψει βαθιά και εκείνη έκτοτε, μάταια προσπαθεί να απωθήσει.

Είναι καλοκαίρι, στην παραλία του νησιού και η Νίνα με τη μικρή κόρη της, όπου μαζί με τη Λέιντα κάνουν το μπάνιο τους. Με απανωτά φλασμπάκς, τις αναμνήσεις από το παρελθόν της ζωής της - της ηρωίδας της ταινίας Λέιντα, στο παρόν. Η σκηνοθέτης και διασκευάστρια σε σενάριο του βιβλίου, διαστέλλοντας το χώρο και το χρόνο, αναμειγνύοντας εικόνες, σκέψεις και συναισθήματα, κάνει τον ψυχολογικό εφιάλτη της ηρωίδας, απόλυτα ζωντανό, σχεδόν χειροπιαστό.

📽 "Η Χαμένη Κόρη"
ν. 43 Ελληνικές Τοποθεσίες
σε Ταινίες
The Lost Daughter (2021) on IMDb

Η αρχική αίσθηση του αποπροσανατολισμού, καθώς μια μικρή λεπτομέρεια μπορεί να πυροδοτήσει μια φευγαλέα εικόνα από το παρελθόν, δίνει σταδιακά τη θέση του σε κάτι πολύ πιο συμπαγές και ξεκάθαρο: τον αγώνα μιας γυναίκας να βρει την αληθινή ταυτότητά της σε έναν κόσμο ο οποίος τη φορτώνει με ρόλους και ευθύνες (επαγγελματικές, κοινωνικές, οικογενειακές), καταπιέζοντας τις επιθυμίες της. Βλέποντας στο πρόσωπο της Νίνα μια νεαρή εκδοχή του εαυτού της.

Επικεντρώνοντας στον κεντρικό άξονα της ταινίας:"Βλέποντας στο πρόσωπο της Νίνα μια νεαρή εκδοχή του εαυτού της", η Λέιντα αποφασίζει να ξεκινήσει έστω κι αργά ένα περιπετειώδες εσωτερικό ταξίδι στην επώδυνη πλευρά της μητρότητας και της κάθε συναισθηματικής δέσμευσης.

Ταινία υποψήφια για τις ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστριών, καθώς και του διασκευασμένου σεναρίου απ' το βιβλίο της Έλενα Φεράντε /Elena Ferrante, του οποίου όμως η δράση έχει τοποθετηθεί στις ανατολικές ακτές της Νότιας Ιταλίας με έντονη την παρουσία της Ιταλικής Μαφίας (Kamora). 💦Η συγγραφεύς του βιβλίου χαρακτηριστικά είχε τονίσει πως επιτρέπει τη μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη αρκεί αυτός που θα το κάνει να είναι γυναίκα. Σ' ένα μικρό αλλά εντυπωσιακό ρόλο του μέρους της νεαρής Λήδας, εμφανίζεται η Ιταλίδα Alba Rohrwacher - γνωστή από το "Πεινασμένες καρδιές", "Είμαι ο Έρωτας".

Olivia Colman Αναδείχθηκε από την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου "η Ευνοούμενη" στο ρόλο της Βασίλισσας [The Favourite περισσότερα εδώ]

Οι κύριοι χαρακτήρες

  • Λήδα:Olivia Colman
  • Λήδα νεότερη: Jessy Buckley
  • Νίνα: Dakota Johnson
  • Γουίλ: Paul Mescal Εργαζόμενος ξένος, στις διακοπές στο νησί στη πλαζ
  • Λάιλ: Ed Harris Μόνιμος (ξένος) κάτοικος νησιού
  • Καθηγητής Χάρντι: Peter Sarsgaard
  • Τζο: Jack Farthing σύζυγος Λήδας νεότερης
  • Τόνι: σύζυγος Νίνας: Oliver Jachson-Cohen

The Lost Daughter Στοιχεία Ταινίας

  • Τίτλος: Η χαμένη κόρη (The Lost Daughter)
  • Σκηνοθεσία: Maggie Gyllenhaal US
  • Σενάριο: Maggie Gyllenhaal βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Elena Ferrante
  • Πρωταγωνιστούν: Olivia Colman, Dakota Johnson, Jessie Buckley (ως η νεαρή Λέιντα), Ed Harris, Peter Sarsgaard
  • Είδος: Ψυχολογικό Θρίλερ, Δράμα
  • Έτος: 2022
  • Διάρκεια: 121΄
  • Τιμητικές διακρίσεις: (2022) Υποψηφιότητα Όσκαρ Olivia Colman, Jessie Buckley, Υποψηφιότηα Όσκαρ Σεναρίου μεταφορά πρωτότυπου έργου, Maggie Gyllenhaal
  • Αξιολόγηση: 💧💧💧

Κριτική

Ένα σπασμένο άγαλμα, ένα παζλ που αποσυντέθηκε Αυτό είναι το "μότο", η κεντρική ιδέα της ταινίας. Είμαστε σπασμένα αγάλματα που ψάχνουν τον παλιό καλλιτέχνη που τα έφτιαξε. Το παρελθόν υπάρχει, είναι συνεχώς μέσα μας, όπως και τα χνάρια του, αλλά δεν μπορεί να αναβιωθεί παρά σαν μια ψυχολογική επώδυνη εμπειρία.


The Lost Daughter - Μουσική ταινίας Dickon Hinchliffe

Ατού της ταινίας η θαυμάσια υποκριτική της Olivia Colman και της Jessy Buckley, τα υπέροχα πλάνα του νησιού, η υποβλητική μουσική του Dickon Hinchliffe σε μοτίβο που μετράει το χρόνο, τελευταίο αλλά όχι ελάσσον, το θαυμάσιο μοντάζ στις σωστά τοποθετημένες σκηνές των πολλών φλας-μπακς. Βλέπουμε τις δύο Λήδες - τη νεώτερη και τη μεγάλη, να εναλάσσονται σε σκηνές από τη ζωή τους - την παλιά και την τωρινή. Μια ετεροχρονισμένη ταυτοπροσωπεία.Τα ίχνη της παλιάς καταδιώκουν τη Λήδα μέχρι σημείου αρρώστειας. Σαν ένα σπασμένο άγαλμα με τσακισμένα χέρια, ξαπλώνει να βρει λύτρωση μπροστά στη θάλασσα, όμως δεν υπάρχει ούτε πλοίο, ούτε σημάδι επιστροφής (σκηνή προς την αρχή και τέλους επίσης).


The Lost Daughter (Η Χαμένη Κόρη) 2022 σκην. Maggie Gyllenhaal

Η Χαμένη Κόρη 2022

Σχόλια

Ο χρήστης Angeliki S είπε…
Τα πλάνα από τις Σπέτσες είναι μεν ωραια φωτογραφημένα αλλά σύντομα σε διάρκεια καθώς και λίγα (Ντάπια, Ανάργυροι, Κατοικία δίπλα στη θάλασσα - μάλλον στο Παλιό Λιμάνι) - βέβαια υπήρχε σκοπιμότητα μη ανάδειξης των ομορφιών του νησιού όπως θα μπορούσε, γιατί η ταινία βασίστηκε στο βιβλίο που η υπόθεση τοποθετείται στη Νότια Ιταλία.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μια δεύτερη Κάλλας

Οι ιδιοτροπίες του Λάμπρου

Το τσιφτετέλι της Σπεράντζας