Φαίδρα
"Ποτέ μη λες ποτέ" - (πιθανό) Quote Μελίνας
Μελίνα Μερκούρη Άντονι Πέρκινς - Φαίδρα | Φαίδρα 1962 | Άντονι Πέρκινς - Φαίδρα |
Ο Ζιλ Ντασέν είχε ως ηγερία αλλά και γυναίκα του τη Μελίνα Μερκούρη (1920-1994) με την οποία γύρισε τις κυριότερες ταινίες του. Το σκηνοθετικό του έργο βρήκε την ιδανική ερμηνεύτρια σε τρεις ταινίες που έκαναν αίσθηση στη παγκόσμια κοινή γνώμη και καθιέρωσαν τη Μελίνα Μερκούρη ως αντιπροσωπευτική ηθοποιό της Ελλάδας.
Οι ταινίες "Ποτέ την Κυριακή" (1960) ως Ίλια όπου ακούγεται και η επιτυχία του Μάνου Χατζιδάκι Τα παιδιά του Πειραιά, "Φαίδρα" (1962), αλλά και η "Στέλλα" (1955) του Μιχάλη Κακογιάννη έγραψαν μεγάλες επιτυχίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για να ακολουθήσει κατόπιν στα χρόνια της Χούντας η αντιστασιακή της δράση ως αντιτιθέμενη στη Χούντα πολιτική ακτιβίστρια στο εξωτερικό, που επιστέγασμα είχε τη διάκριση της και στο πολιτικό στερέωμα ως υπουργός Πολιτισμού στην πρώτη κυβέρνηση (1977) του Ανδρέα Παπανδρέου ως αρχηγού του Πασόκ. Το 1971 είχε ήδη εκδόσει το βιβλίο της "Γεννήθηκα Ελληνίδα" μια αυτοβιογραφία.
Μελίνα Μερκούρη - Ζυλ Ντασέν |
Η Τριλογία ενός βίαιου τέλους 2ο Μέρος Φαίδρα Το βίαιο δράμα ενός άνομου έρωτα
Τίτλος: Φαίδρα
Παίζουν: Μελίνα Μερκούρη, Ραφ Βαλόνε, Άντονι Πέρκινς
Σκηνοθεσία: Ζυλ Ντασέν
Έτος: 1962
Είδος: Δράμα
Διάρκεια: 115΄
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Σενάριο: Μαργαρίτα Λυμπεράκη βασισμένο στην τραγωδία του Ευριπίδη "Ιππόλυτος"
Τόποι γυρισμάτων: Ύδρα, Παρίσι (Φωτογραφία Μερκούρη - Λυμπεράκη στην Υδρα)
Τιμητικές Διακρίσεις: (1963) Υποψηφιότητα Όσκαρ καλύτερα κοστούμια Θεώνη Ώλντριτζ, Υποψηφιότητα Golden Globes δράμα: Μελίνα Μερκούρη
Αξιολόγηση: ☆☆☆
Υπόθεση: Για να έρθει κοντά με τον αποξενωμένο γιο του που ζει στο Λονδίνο, ένας Έλληνας εφοπλιστής αναθέτει στη δεύτερη γυναίκα του Φαίδρα - κόρη του ανταγωνιστή του, την αποστολή της επανένωσης τους. Όμως στο βροχερό Παρίσι μια ιστορία ερωτική γεννιέται μεταξύ των δύο.
Στην ταινία εμφανίζονται μια πλειάδα γνωστών Ελλήνων ηθοποιών όπως οι: Νίκος Τζόγιας, Στέλιος Βόκοβιτς, Ανδρέας Φιλιππίδης, Τζαβαλάς Καρούσος, Φαίδων Γεωργίτσης, Αλέξης Πεζάς, Τασώ Καβαδία, Ζορζ Σαρρή κ.ά.
Λεπτομέρειες: Το αυτοκίνητο που οδηγεί ο Άλεξ (Άντονι Πέρκινς) στους δρόμους της Ύδρας - εκείνη την εποχή επιτρεπόταν η διέλευση οχημάτων, είναι ένα σπορ Aston Martin!
Τόσο στο "Ποτέ την Κυριακή" όσο και στη "Στέλλα" η Μελίνα ενσαρκώνει μια γυναίκα που ζει και εργάζεται στο λιμάνι του Πειραιά που δεν εννοεί ν' αφήσει τη ζωή που κάνει με αποτέλεσμα να το πληρώσει με την ίδια τη ζωή της.
Το σκηνικό της εναντίωσης στο κατεστημένο συνεχίζεται και με την ταινία "Φαίδρα" όπου ως γυναίκα πλούσιου πλοιοκτήτη ερωτεύεται τον γιο του και αυτή η επιλογή της θα την οδηγήσει κι εδώ στο αναπάντεχο, σκοτεινό τέλος.
Το τίμημα για την ελευθερία ήταν ο θάνατος και στις τρεις ταινίες Στέλλα, Ίλια (Ποτέ την Κυριακή), Φαίδρα, όπου τονίζονται τα ήθη που καθοδηγούν την εκδίκηση - τόσο στους ανθρώπους του λαού αλλά και στους πλούσιους μεγαλοαστούς.
Η ηρωίδα των ταινιών αυτών δεν θα υποκύψει σ' εκείνο που πρόκειται να σταθεί εμπόδιο στην ευτυχία της που ωστόσο το ίδιο, θα φέρει τον χαμό της.
Ποτέ την Κυριακή (Ορχηστρικό) - Μουσική Μάνος Χατζιδάκις Όσκαρ Μουσικής 1960
Άλλες ταινίες της Μελίνας ήταν ο Χριστός Ξανασταυρώνεται (1958), το Τοπ Καπί (1964), η Υπόσχεση την Αυγή (1970), το Φωνές γυναικών (1978) σε σκηνοθεσία Ζιλ Ντασέν που διέγραψαν εξ ίσου μια τροχιά επιτυχίας στο καλλιτεχνικό στερέωμα. Δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε και στην πορεία της στο θέατρο όπου έπαιξε σε μεγάλες επιτυχίες όπως στα έργα του Τενεσί Ουίλιαμς "Λεωφορείο ο Πόθος" 1960 Θέατρο Τέχνης, "Γλυκό πουλί της νιότης" 1980 Θέατρο Αθήνα, στην "Όπερα της πεντάρας" 1975 Θέατρο Κάππα - του Μπέρτολντ Μπρεχτ κ.ά.
🎭 Τελευταία θεατρική εμφάνιση: 1992, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Πυλάδης (όπερα δωματίου, πάνω σε ελεύθερη απόδοση στίχων από την «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη και την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή)
👉 Παραπομπές: Η Μελίνα τραγουδάει τον Ιλισό - Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη - "Γεννήθηκα Ελληνίδα" Μελίνα
Φαίδρα 1962 - Σκηνοθεσία Jules Dassin | Φαίδρα, 1962 - Μουσική Mikis Theodorakis |
Σχόλια