Ταξίδι του μέλιτος

Ο δεύτερος μήνας του μέλιτος
Honeymoon
Λουτρά Καϊάφα - Ηλεία
🎥Έλληνες Σκηνοθέτες
Μια Λίστα
Honeymoon (1979) on IMDb

Τίτλος: Μήνας του Μέλιτος (Honeymoon)
Σκηνοθεσία /Σενάριο: Γιώργος Πανουσόπουλος
Πρωταγωνιστούν: Σταύρος Ξενίδης, Αλέκα Παϊζη, επίσης: Μπέτυ Λιβανού,  Κούλης Στολίγκας, Γκέλυ Μαυροπούλου, Περικλής Χριστοφορίδης
Έτος: 1979
Είδος: Κοινωνική, Δραματική
Διάρκεια: 112΄
Φωτογραφία: Έγχρωμη και Άχρωμη
Τόποι γυρισμάτων: Ιαματικές πηγές Καϊάφα, Ηλεία (Πελοπόννησος)
Τιμητικές διακρίσεις: Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1979 καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης, καλύτερη πρωτοεμφανιζόμενη ηθοποιός Μπέτυ Λιβανού, υποψηφιότητα καλύτερης ταινίας. Επίσημη εκπροσώπηση στο Φεστιβάλ Λοκάρνο

Λίμνη Καϊάφα - Ηλεία Πελοπόννησος

Υπόθεση: Ένα ζευγάρι μεσόκοπων ο Τρύφωνας και η Ζαχαρούλα, κάνει τις διακοπές του στην Ηλεία, στα Λουτρά Καΐάφα εδώ και πολλά χρόνια. Μαζί τους και κάποιοι φίλοι τους που βλέπουν τα πράγματα από διαφορετικές οπτικές. Τα χρόνια που πέρασαν, η αναμονή για κάτι καινούργιο που θ' αλλάξει τη ζωή τους που για κάποιους είναι πιθανό, για τους περισσότερους απίθανο. Στο επίκεντρο το ζευγάρι των πρωταγωνιστών Σταύρος Ξενίδης, Αλέκα Παΐζη αναβιώνουν έναν δεύτερο μήνα του μέλιτος καθώς έχουν μείνει μόνοι στη λουτρόπολη, από το γεγονός ότι η κόρη τους πρόσφατα παντρεμένη λείπει σε ταξίδι του μέλιτος στη Ρόδο.

Αναρωτιέται κανείς τι ώθησε τον πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη να ασχοληθεί με τα προβλήματα ενός μεγάλης ηλικίας ζευγαριού: ένας πρώτος λόγος είναι ότι αφορά όλους το πέρασμα του χρόνου, η μοναξιά, η σχέση στο ζευγάρι καθώς τα χρόνια έχουν περάσει. Έπειτα το θέμα του ελεύθερου χρόνου, οι διακοπές, τα μέρη με τις ιαματικές πηγές τόπος προσφιλής στους ανθρώπους μιας μέσης και πλέον ηλικίας.

Σταύρος Ξενίδης Αλέκα Παϊζη

Το ζευγάρι των πρωταγωνιστών - γνωστοί και δημοφιλείς απ' το θέατρο, υποδύονται το ζευγάρι με τρόπο άκρως ρεαλιστικό διανθισμένο με γοητευτικές, ρομαντικές πινελιές. Δυστυχώς ο Σταύρος Ξενίδης - γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη, δεν ζει πλέον (1924-2008) έτσι το θέατρο έχει χάσει άλλον έναν χαρισματικό ηθοποιό - το αυτό ισχύει και για την Αλέκα Παΐζη (1919-2009).

🎥 Paolo Sorrentino
Νιότη Youth

👉 Τέλος το μαγευτικό τοπίο των λουτρών της λίμνης που αποθανάτισε ο φακός αποδίδοντας την ηρεμία και τη μεγαλοπρέπεια του τοπίου μαζί με τη μοναξιά των ανθρώπων που φέρει. Θέμα επίσης στην πρόσφατη ταινία του Πάολο Σορεντίνο "Νιότη" το spa εκείνο των Άλπεων στην ταινία όπου ο διάσημος μαέστρος βιώνει τη δική του μοναξιά καθώς τα χειροκροτήματα της σκηνής έχουν σβήσει στο χρόνο.

Ταξίδι του Μέλιτος 1979 του Γιώργου Πανουσόπουλου


"Ταξίδι του Μέλιτος" σκην. Γιώργος Πανουσόπουλος
In Memoriam: Γκέλυ Μαυροπούλου (1932-2021), Σταύρος Ξενίδης (1924-2008), Αλέκα Παϊζη (1919-2009), Κούλης Στολίγκας (1909-1984), Περικλής Χριστοφορίδης (1907-1983), Μαρίκα Νέζερ (1906-1989)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μια δεύτερη Κάλλας

Οι ιδιοτροπίες του Λάμπρου

Το τσιφτετέλι της Σπεράντζας