Μια Ιταλίδα στην Κυψέλη

Viva Italia!

Μάρω Κοντού (Bianca) 1968Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη 1968Μπιάνκα, Μάρω Κοντού - Αντώνης, Αλέκος Αλεξανδράκης
🎞 Παλιές Ελληνικές Κωμωδίες Φωτο
An Italian from Kipseli (1968) on IMDb

Τίτλος: Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη
Σκηνοθεσία /Σενάριο: Ντίνος Δημόπουλος - Από το ομώνυμο θεατρικό έργο των Νίκου Τσιφόρου, Πολύβιου Βασιλειάδη.
Πρωταγωνιστούν Αλέκος Αλεξανδράκης (Αντώνης) Μάρω Κοντού (Μπιάνκα), Κατερίνα Γιουλάκη (Τούλα), Γιάννης Βογιατζής (Πολυκράτης), Αθηνόδωρος Προύσαλης.
Έτος: 1968
Είδος: Κωμωδία
Μουσική: Νίκος Μαμαγκάκης (Ρέθυμνο 1929 - Αθήνα 2013)
Διάρκεια: 111΄
Παραγωγή: Finos Film
Αξιολόγηση: 💗💗

Η 10ετία του 1960 υπήρξε εποχή ξενομανίας. Ιδιαίτερα καθώς η γειτονική Ιταλία υπήρξε πόλος έλξης,για τους Έλληνες φοιτητές. Ενδεικτικά —η ιταλική μόδα (Emilio Puzzi), κουζίνα (spaghetti Napoletana, risotto ala Milanese), κουλτούρα (Dino Risi, Elio Petri, Alberto Moravia) επίσης.

Υπόθεση: Εν αντιθέσει με το ρητό της λαϊκής σοφίας "παπούτσι απ' τον τόπο σου κι ας είναι μπαλωμένο", η Τούλα, πλούσια αυστηρή αδελφή του Αντώνη, θέλει να τον παντρέψει οπωσδήποτε με ξένη. Έτσι αυτός αναγκάζεται όταν επιστρέφει από τις σπουδές του στην Ιταλία σπίτι του, να παρουσιάσει την Ελληνίδα γυναίκα του σαν Ιταλίδα για να ευχαριστήσει την αδελφή του. Στην αρχή γίνεται πιστευτός και όλοι θαυμάζουν την Μπιάνκα, την "μοντέρνα Ιταλίδα" γυναίκα του. Έως ότου βέβαια να αποκαλυφθεί η αλήθεια...

Το έργο σηματοδότησε μια προσωπική επιτυχία της Μάρως Κοντού. Αξίζει να σημειωθεί πως η εξαίρετη μουσική του Νίκου Μαμαγκάκη υπήρξε συντελεστής επιτυχίας της ταινίας εκτός φυσικά από την ερμηνεία του πρώτου ζευγαριού Αλεξανδράκης - Κοντού, αλλά και του δευτέρου Γιουλάκη - Βογιατζής.
Χωρίς φυσικά να μη μνημονευθεί η ερμηνεία όλων των υπολοίπων συντελεστών της ταινίας - ηθοποιών έξοχη ερμηνεία του μάγκα από τον Αθηνόδωρο Προύσαλη, τεχνικών κλπ. η παρουσίαση της ταινίας θα ήταν ελλιπής. Πάνω απ' όλα τα ανωτέρω, ιδιαίτερη μνεία στο εξαιρετικό σενάριο τη συνδρομή του συγγραφέα του έργου, Νίκου Τσιφόρου.

👉 Η ταινία αντέχει ακόμη στο χρόνο λόγω των ηθοποιών που πρωταγωνιστούν, παρ' όλο που το θέμα της είναι εκτός, τη σημερινή εποχή στην Ελλάδα - η "ξενοφιλία", που τείνει να γίνει "ξενοφοβία" και όλο και περισσότερο αναδεικνύονται οι ντόπιες ομοφιές μαζί με τις τοπικές ιδιομορφίες.

Φωτό B΄αρχική πηγή finosfilm.com - Φωτό A΄imdb.com Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη

Μια Ιταλιδα Απο Την Κυψελη - Σκηνοθεσια Ντινος Δημοπουλος
Πόπη Αστεριάδη - Σκληρό μου αγόρι 💖Σκηνή με τον "μάγκα" Αθηνόδωρο Προύσαλη (Γιαλαντζή Δερβίσης)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μια δεύτερη Κάλλας

Οι ιδιοτροπίες του Λάμπρου

Το τσιφτετέλι της Σπεράντζας